Velkommen til Bo Lyhnes private hjemmeside

 
   
     
 

Slægtsforskning - Kilder

For at komme igang med at slægtsforske, er det helt nødvendigt, at man har adgang til en række kilder. Det er brugen af disse kilder, der tilsammen skal være med til at kortlægge dine aner og derfor er det helt essentielt, at det er kilder, som er valide og som er til at stole på. Nogle gange kan det dog være nødvendigt at tage udgangspunkt i mindre valide kilder, for at finde frem til nogle af de oplysninger, som man har behov for, for at komme videre i slægtsforskningen. Det kan nogle gang være helt små spor og hints, der gør, at man kommer videre. Derfor er det vigtigt, at man ikke på forhånd er lukket overfor brugen af bestemte kilder.

Hvis man ikke lige ved, hvordan man komme igang med slægtsforskningen, er det en god idé, at skrive alle de oplysninger ned, som man allerede kender til i forvejen. Dette kan være alle oplysninger om den nærmeste familie - Hvor stammede de fra, navne, fødselsdage, søskende o.s.v. Derefter skal gå igang med at udspørge de ældste medlemmer af familien. De har ofte en lang række oplysninger, som man ikke kendte til i forvejen og som kan være nogle af de afgørende skridt til at komme videre i slægtsforskningen. Det er aldrig for tidligt at komme igang, og jo før jo bedre - Jo flere ældre er der tilbage og jo mere kan de huske. På baggrund af dette vil man komme frem til en liste med navne, og derfra har man et godt udgangspunkt til at komme igang med at forske i slægterne.

En af de helt uundværlige hjemmesider i denne forbindelse er Databehandling I Slægtsforskning, eller DIS. Her starter rigtig mange deres slægtsforskning og med god grund. Der findes nemlig blandt andet en oversigt, som er delt op efter amter, herreder og sogne og derunder kan man se, hvilke informationer der er tastet ind, og som man kan slå op i. Det drejer sig om forskellige folketællinger, skifteprotokoller, kirkebøger og tingbøger. Så er det eller bare om at komme igang med at forske. Hvis man skulle køre fast, hvilket man helt sikkert kommer til på et eller andet tidspunkt, har de et utroligt godt forum, hvor man kan spørge om alt indenfor slægtsforskning og man vil ret hurtigt få et svar. Der er adskillige indlæg i det forum hver eneste dag.

En anden rigtig god side, som man ikke kan undvære, er Dansk Demografisk Database, eller DDD. Her kan man bl.a. slå op i folketællinger helt tilbage til 1787. Det er selvfølgelig ikke alt, der er tastet ind endnu og derfor er det ikke sikkert, at man kan finde det, man søger, men der er trods alt tastet en hel del ind. Under alle omstændigheder, vil man kunne finde en hel del oplysninger, som man ikke umiddelbart vil kunne finde andre steder, som bl.a. oplysninger om hvor mange der var i husstanden og enkelte oplysninger om, hvad de lavede. Desuden kan man slå op i udvandrerdatabasen, hvis man skulle have slægtninge, der emigrerede til eksempelvis USA.

Derudover er der Mormonernes hjemmeside Familysearch, hvor man ligeledes kan søge på flere kriterier, og se om man kan finde den person, som man leder efter. Siden har ry for ikke at være 100% valid, så det kan være en god idé at kontrollere de funde oplysninger, eksemplvis ved et opslag i kirkebøgerne.

Skulle man derudover være i tvivl om, hvordan og hvorledes det hele foregår, så søg lidt på nettet. Du vil hurtigt finde ud af, at slægtsforskning, er en hobby, der optager rigtig mange danskere. Og de fleste er meget villige til, at dele ud af deres erfaringer og oplysninger. Og inden man ved af det, er man i familie med flere af de øvrige slægtsforsker eog jo mere spændende er det pludseligt.

 

Kirkebøger:

I 1645-1646 blev det ved Chrstian d. 4 besluttet, at der skulle føres kirkebøger. Disse kirkebøger er i dag en af de allervigtigste kilder for slægtsforskere rundt i landet. De indeholder adskillige helt essentielle oplysninger, der kan være med til at kortlægge slægten. Som udgangspunkt er der ingen slægtsforskere, som helt slipper for på et eller andet tidspunkt at skulle ned og rode i kirkebøgerne, for at finde de oplysninger, som de mangler. Heldigvis er det i dag blevet en hel del lettere, da kirkebøgerne ligger offentligt tilgændelige på nettet og dermed kan læses hjemmefra. Man kan desværre være uheldig, at der er mangler i nogle af kirkebøgerne. Dette kan skyldes brande, fugtskader, skadedyr eller andre skader og dermed er oplysninger ganske enkelt gået tabt. Der er ikke noget at gøre.

For overhovedet at kunne bruge kirkebøgerne, har du behov for at vide, hvilket sogn det drejer sig om. Desuden skal du vide ca. hvornår fødslen, vielsen, begravalsen eller andet fandt sted. Sidst men ikke mindst, skal du vide mest muligt om personens navn, for at kunne fastslå, om det er den rigtige person, du har fat på. Heller ikke tilbage i tiden var det ualmindeligt, at der var mange, der havde samme navn. Og mere almindeligt var det indenfor den samme familie.

Det kan til tider være svært at tyde kirkebøgerne, da det ikke var alle præster, der havde en lige god håndskrift. Desuden kan gotiske bogstaver i sig selv være svære at tyde - dog finde der kurser for dette, hvilket kan findes på nettet. Derudover er der flere slægtsforskere, som har brugt tid på at renskrive kirkebøgerne i digital form. Et eksempel på dette kan du ser her, hvor du kan finde kirkebøgerne for Vester Vandet Sogn, Hillerslev Herred, Thisted Amt.

De digitale indscanninger af kirkebøgerne kan findes online på www.arkivalieronline.dk.

 

Folketællinger

En anden meget vigtig kilde i slægtsforskningen er folketællingerne, som blev lavet med vævne mellemrum helt op til 1970. Det var en gasnke enkel tælling, hvor all medlemmerne af den enkelte husstand blev listet op. Ligesom kirkebøgerne findes folketællingerne i dag i digital form, hvor du i ro og mag kan sidde hjemmefra og undesøge nærmere om de enkelte aner og deres familieforhold. Folketællingerne indeholder desværre en del fejl og oplysninger bør derfor kontrolleres eventuelt i kirkebøgerne. Nogle af de mest kendlte fejl, er at navne ikke er stavet rigtigt, der er opgivet forkert alder på hustandens medlemmer, stednavne kan være stavet på forskellige måder samt nogle andre fjl.

De digitale indscanninger af folketællingerne kan findes online på www.arkivalieronline.dk.

 

Kilder til slægtsforskning i Danmark:

 

Kilder til slægtsforskning i Thy:

 

 

Kilder til slægtsforskning i udlandet:

USA

Ofte vil slægtsforskerede støde på, at nogle af deres aner emigrerede til USA. For at komme videre i slægtsforskningen, kan det derfor være nødvendigt at tage andre midler i brug og benytte sig af nogle af de amerikanske muligheder, som du finder nedenfor:

  • Familysearch - Mormonernes database. Har ry for ikke at være 100% valid, så det anbefales, at man kontrollerer oplysninger, som man finder der.
  • Ancestry.com - En meget omfattende database med adskillige millioner navne. En god kilde, hvis man ha raner i USA.
  • The Danish Imigrant Museum - Museet har blandt andet links til en række slægtsforskingsressourcer på nettet, for slægsforskere med interesse for dansk-amerikanere
  • Genealogy.com - Endnu en stor amerikansk database med adskillige millioner navne.
  • Progenealogists.com - En amerikansk hjemmeside med bl.a. en dansk og en dansk-vestindisk afdeling med oversigter over arkivalier.
  • FindAGrave.com - Her har du mulighed for at søge i gravsteder i USA.

 

Norge

Hvis slægtsforksningen fører slægten tilbage til Norge, så er der ligeledes en lang række kilder tilgængelige på nettet:

 

Øvrige

 

Andre slægtsforskeres hjemmesider:

Da jeg efterhånden har har været igang med at slægtsforsket et stykke tid, er jeg desduen kommet forbi en del private hjemmesider, som fortjener et link, da de har været emd til at få mig selv videre i min slægtsforskning. Listen over slægtsforskeres private hjemmesider kan du se nedenfor:

 

  • http://www.slaegtenpallisgaard.dk/ - Jan Pallisgaards hjemmeside om slægten Pallisgaard. Her kan du finde information om slægten, der oprindeligt stammer fra Heltborg i Thy.
  • http://www.logy.dk/gerda/ - Gerda Jensen hjemmeside, fra specielt Hvetbo området, hvor du kan finde rigtig mange oplysninger. En rigtig flot hjemmeside.
  • http://www.hheriksen.dk/ - Hans Henning Eriksens meget informative hjemmeside.
  • http://www.bronno.dk/ - Bjarne B. Petersens hjemmeside om hans slægt, der blandt andet stammer fra Vester Han Herred.
  • http://www.agerbaeks.dk/ - Maj-Britt og Per Agerbæk Sørensens hjemmeside. Vi har flere anesammenfald i vores slægter, og vi forsker i mange af de samme områder. En meget informativ hjemmeside med en stor database over personer.
  • http://home19.inet.tele.dk/asger_kjelstrup/ - Asger Kjelstrups hjemmeside, hvor man blandt andet finder en del om slægtsforskning i området omkring Vester Han Herred. Deudover dækker siden information om hans slægt, der blandt andet stammer fra Hillerslev, Hundborg, Hassing, Refs og Morsø Nørre Herred."

 

 

- Tilbage til Slægtsforskning -

 

Copyright © 2006 - 2012 - All rights reserved - Sitemap