Velkommen til Bo Lyhnes private hjemmeside

 
   
     
 

Slægtsforskning - Gode råd

Jeg har efterhånden slægtsforsket i nogle år og har gennem tiderne gjort en del erfaringer. Disse erfaringer deler jeg gladeligt ud af, så nedenfor finder du en lang række gode råd til slægtsforskning. Jeg tilføjer materiale, når jeg har tiden til det og når der er noget, som jeg mener, kunne være interessant for andre at læse mere om. Har du andre forslag eller gode råd til slægtsforskning, så er du meget velkommen til at sende dem til mig i en mail. Du finder mine kontaktoplysninger i menuen til venstre under punktet Kontakt.

  • Sørg altid for at notere, hvor du har dine oplysninger fra og hvilke kilder du har benyttet. Det kan hjælpe dig senere, hvis du ender i en blindgyde og ikke kan komme videre i din slægtsforskning. Ofte er det meget små spor og hints, der skal til for at kunne komme videre og måske har du allerede disse informationer liggende, hvis du blot leder dine kilder og noter igennem. Derfor gælder det ligeledes om at være god til at strukturere dine notater, så du altid kan finde tilbage til de oplysninger, som du skal bruge og som kunne være relevante.

  • Brug internettet til slægtsforskning! I dag ligger der rigtig mange oplysninger online og tilgængelige på internettet og man kan finde hjemmesider om alt fra at låne penge til at skrive ansøgninger, arbejde hjemmefra og meget andet. Sådan er det også, når det gælder slægtsforskning, hvor rigtig man oplysninger er blevet digitaliserede de senere år. Dermed har man adgang til rigtig mange oplysninger fra hjemmet, og behøver ikke nødvendigvis at besøge de fysiske arkiver rundt omkring i landet. Du kan finde et hav af kilder til slægtsforskning på nettet blot ved at søge nogle få gange. Desuden kan man være heldig at finde hjemmesider fra andre slægtsforskere, som allerede har været igang med at forske i de samme personer, som man selv er i gang med at forske i. Dermed er der mulighed for at få yderligere oplysninger om slægten.

  • Benyt et slægtsforskningsprogram. Det bliver meget hurtigt svært at danne sig et overblik over de mange oplysninger, som man samler sammen, hvis man ikke får gjort dette på en overskuelig og struktureret måde. Slægtsforskning er omfattende og derfor kræver det en hvis form for struktur. Der findes mange forskellige programmer på markedet og nogle er bedre end andre. Sørg for at vælge rigtigt fra starten, da det kan være svært at skifte senere, da man ganske enkelt vænner sig til at bruge programmet.

  • Beslut dig for, i hivlket format, du vil indtaste data. Hvis du eksempelvis skal angive et sted, så vælg, hvordan du vil gøre dette, så det ikke står på 20 forskellige måder. Vil du nævne oprindelsesland, vil du skrive stedet med et gammelt navn, eller det nyeste navn, sætter du sogn før herred o.s.v. Jeg anbefaler, at man benævner det i følgende rækkefølge: Sted, Sogn, Herred, Amt, Land. Det er op til den enkelte, om du vil tage land med. Jeg har ikke selv oprindelsesland med i min egen slægtsforskning, medmindre det er et andet land end Danmark. JO mere ensartet du arbejder, jo lettere bliver det senere at finde sammenhænge i din slægt.

 

- Tilbage til Slægtsforskning -

 

Copyright © 2006 - 2012 - All rights reserved - Sitemap