Oplysninger om Gotskalk Skarpenberg

Kildehenvisninger
1. [Født: Ca. 1310]
- kilde: Titel: Oplysninger fra Michael Erichsen - GED-fil via mail , i arkivet:
2. [Død: Før 1387]
- kilde: Titel: Oplysninger fra Michael Erichsen - GED-fil via mail , i arkivet:
Biografi 
Oplysninger fra Michael Erichsen - GED-fil via mail
 
29 Avg. 1363.
 
Gotskalk Skarpenberg, Høvedsmand paa Båhus, skriver til Raadet i Lybæk og beder bl. a. om, at det skaffer ham Ret over Borgere fra Kampen, Stavern og Harderwyk, der have halshugget hans Tilhængere ved Kjøbenhavn.
 
.... Item rogo, ut illos de Campania, Stowærn et Hærdærwik informetis, ut amicis meis et michi justiciam et emendam faciant pro amicis nostris, quos juxta Copændæhawæn inhumaniter et immerito fecerunt decollari ....
 
Af Die Recesse der Hansetage, I, 253.
 
 
Holstensk sl?
 
1360 i tjeneste hos Kong Magnus af Sverige. 1362 vidne i Ratzeburg med hertug
Erich af Sachsen. 1363 n?t som hÿ2 CONT Lÿ2 CONT plyndrerier mod de stralsundere. 1371 forlover for Drosten van Stoue. 1375
deltog han i Lyby Kirke i forpligtelsen til at holde gejstligheden i ?.
Formentlig den samme Scharfenberch, hÿ2 CONT med andre danske slotshÿ2 CONT Albrecht.
Solgte Hald til Kong Valdemar, men konen fik fÿ1 CHAN
Gotskalk er gift med Else, Niels Bugges datter, men hvornår Johan overtager, ved vi ikke!
 
Gotskalk er af indvandret tysk adelslægt fra Pommern eller Mecklenburg og kommer til landet sammen med Valdemar Atterdag - en af Danmarks dyreste drenge, en selvrådig, uregerlig og voldsom mand, men dygtig og foretagsom.
 
Gotskalk gik i den svenske konge Magnus Smeks tjeneste og blev høvedsmand på Bohus. Her bliver han beskyldt for overgreb og voldshandlinger, han kommer tilbage til Danmark og omkring 1360 arver han Spøttrup og Lund på Mors efter Niels Bugge. De to ejendomme ligger godt for hinanden, man behøvede blot at bruge færgestedet Nymølle- Sillerslevøre, (som man for øvrigt gjorde indtil 1966 så vidt jeg er orienteret, det var med robåd ) - og så var man på egen mark på begge sider. Lund var befæstet, rester af voldene findes endnu ved Gammellund. Gotskalk var en vanskelig herre for Valdemar Atterdag at tumle, sammen med andre jydske herremænd gik han i forbund med de holstenske grever mod kongen, der delvis måtte forhandle med dem og bøje sig. Gotskalk bliver af kongen udnævnt til høvedsmand på Høneborg(Hindborg) og det bringer ro i forholdet. Gotskalk er sikkert manden, der gør Spøttrup til herregård, men derfor behøver han ikke at have haft skøde.

Siderne er lavet den 17-feb-2014 med GEDHTanc Version 2.37.6   © 2006