Oplysninger om Thomas Poulsen Momtoft

Kildehenvisninger
1. [Født: 16 jun 1709 i Tilsted Sogn, Hundborg Herred, Thisted Amt]
- kilde: Titel: Familien Sørensens Hjemmeside - http://www.wos.dk/ , i arkivet:
2. [Død: 29 nov 1783 i Søndergaard, Hundborg Sogn, Hundborg Herred, Thisted Amt]
- kilde: Titel: Familien Sørensens Hjemmeside - http://www.wos.dk/ , i arkivet:
Biografi 
Familien Sørensens Hjemmeside - http://www.wos.dk/
 
Noter : Han var født i Tilsted. Moderen Kirsten Pedersdatter, faderen ukendt. Hun blev senere gift med Jens Andersen der døde i 1743. I skiftet efter ham optræder TP. på MOmtoft, enkens ælste søn, som hendes lavværge. Hvor han har været ganske ung vides ikke , men i 1732 bliver han gift i Vang med Mette Madsdatter. TP. bliver efter Mette Madsdatters død gift igen i Tvorup med Maren Pederdatter Wadskier, datter af Peder Christensen Wadskier på store Diernes og Maren Anderdatter. Det var et ret fornemt parti, og derved kom han ind i storbønders kreds. Ejer af Store Diernes var Poul Jensen Tøfting i store Tøfting, Øster VAndet Sogn en gammel storbondegård. Han var beslægtet med Maren Andersdatter, og det var måske på den baggrund at hendes mand købet Store Diernæs. Det forhold , at en mand købte gårde og satte familiemedlemmer ind i dem var almindelig. Maren Anderdatter blev efter Peder Wadskiers død 1727 gm. Niels Nielsen Munk og de boede på Store Diernæs til deres død. En datter af 1. ægteskab Maren Pedersdatter Wadskier der var født 1719 på gården blev TP anden kone. Et års tid efter giftemålet må de være flyttet fra Momtoft, som Poul Jensen Tøfting købte i 1742, og som han overlod i fæste til sin kvindelige slægtnings mand i oevrenstemmelse med gammel skik og stærke sammenhold i familien.
 
Her må de have boet indtil TP købte Sø i 1749. Poul Jensen Tøfting hjalp ham med at købe Sø og Sø mølle ved at låne ham hele købesummen 500 RDL. men penge havde han nok af. Han havde vel også Momtoft haft gode erfaringer med hensyn til besvogrede og måske har Maren Pedersdater Wadskiers spillet en væsentlig rolle. Hun var af en særdeles handlekraftig slægt , hvori kvinderne ofte syntes være ledende.
 
På Sø må de fletse af børnene være født, men den første kirkebog i Sejerslev begynder først i 1760 så børnenes dåb kan ikke findes indført .Han solgte Sø i 1763 så ingen af hans børn af sidste ægteskab kom til at bo på Mors. Handelsprisen var nu 800 Rdl. da han solgte til Laurits Ammitzbøl, hvilket må siges at have været en særdeles god forretning. Han købte så Søndergård i Hundborg, nabosogn til Tvorup sogn, og kom således til at bo tæt ved sin gamle svigermor på Store Diernæs. På Søndergård boede han til sin død, og hans efterslægt bor der stadig.
 
Fra 1743 nævnes han som forpagter af "Momtoft" i Sennels Sogn, hvor han bor til han i 1749, for 700 Rdir., køber herregaarden "Sø" med underliggende vejrmølle i Sejerslev Sogn, ialt hartkorn 21-1-2-1.
 
1762 sælger han Sø Mølle til Christen Christensen Stad.
1765 sælger han Sø Hovedgaard, for 800 Rdir., til Laurids Ammidsbøl.
Fra 1767 nævnes han som fæster af Søndergaard i Hundborg, Hk: 9-2-0-0, og her dør han i 1783.
Enken Maren Pedersdatter købte Søndergaard i Hundborg til selveje i 1790 for 725 Rdlr. og hun døde her i 1807, 90 aar gi.
 
Børn: af 1. ægtsk.
1: Martha Marie Thomasdatter f. i Vang 1733.
g.m. 1. Jens Jensen, gdm. i Nr.Draaby
g.m. 2. Niels Svenningsen, gdm. i Nr.Draaby
 
2: Christine Thomasdatter, f.i Vang 1735.
g.m. 1. Morten Svenningsen i Skærbækgaard, Sejerslev Sogn. g.m. 2. Mikkel Andersen Søndergaard, gmd. Skærbækgaard.
 
3: Mads Thomsen, f.i Vang 1738, boede i Hundborg, senere Skyum. g.m. Maren Christensdatter Harkjær.
 
af.2.ægtsk.
4: Mette Thomasdatter g.m. Christen Helleberg i Tvorup.
 
5: PederThomsen Vadskjær, f.c.1745, boede 1802 i St.Hillerslev.
 
6: Christen Thomsen Sønder-gaard, f.1747, død ugift paa Søndergaard i Hundborg 1802.
 
7: Niels Thomsen Munch, boede 1802 i Thisted som værtshusholder.
 
8: Anders Thomsen Søndergaard c. 1 756-181 1, overtog 112 del af Søndergaard i Hundborg. g.m. Anne Christensdatter (Nordentoft).
 
9: Else Marie Thomasdatter g.m. Anders Pedersen i Faartoft, Thisted Sogn.
 
10: Anne Marie Thomasdatter, f.paa Sø 1760, overtog 112 del af Søndergaard i Hundborg.
 
Han var født i Tilsted. Moderen Kirsten Pedersdatter, faderen ukendt. Hun blev senere gift med Jens Andersen der døde i 1743. I skiftet efter ham optræder TP. på Momtoft, enkens ælste søn, som hendes lavværge. Hvor han har været ganske ung vides ikke , men i 1732 bliver han gift i Vang med Mette Madsdatter. TP. bliver efter Mette Madsdatters død gift igen i Tvorup med Maren Pederdatter Wadskier, datter af Peder Christensen Wadskier på store Diernes og Maren Anderdatter. Det var et ret fornemt parti, og derved kom han ind i storbønders kreds. Ejer af Store Diernes var Poul Jensen Tøfting i store Tøfting, Øster VAndet Sogn en gammel storbondegård. Han var beslægtet med Maren Andersdatter, og det var måske på den baggrund at hendes mand købet Store Diernæs. Det forhold , at en mand købte gårde og satte familiemedlemmer ind i dem var almindelig. Maren Anderdatter blev efter Peder Wadskiers død 1727 gm. Niels Nielsen Munk og de boede på Store Diernæs til deres død. En datter af 1. ægteskab Amren pedersdatter Wadskier der var født 1719 på gården blev TP anden kone. Et års tid efter giftemålet må de være flyttet fra Momtoft, som Poul Jensen Tøfting købte i 1742, og som han overlod i fæste til sin kvindelige slægtnings mand i oevrenstemmelse med gammel skik og stærke sammenhold i familien.
 
Her må de have boet indtil TP købte Sø i 1749. Poul Jensen Tøfting hjalp ham med at købe Sø og Sø mølle ved at låne ham hele købesummen 500 RDL. men penge havde han nok af. Han havde vel også Momtoft haft gode erfaringer med hensyn til besvogrede og måske har Maren Pedersdater Wadskiers spillet en væsentlig rolle. Hun var af en særdeles handlekraftig slægt , hvori kvinderne ofte syntes være ledende.
 
På Sø må de fletse af børnene være født, men den første kirkebog i Sejerslev begynder først i 1760 så børnenes dåb kan ikke findes indført .Han solgte Sø i 1763 så ingen af hans børn af sidste ægteskab kom til at bo på Mors. Handelsprisen var nu 800 Rdl. da han solgte til Laurits Ammitzbøl, hvilket må siges at have været en særdeles god forretning. Han købte så Søndergård i Hundborg, nabosogn til Tvorup sogn, og kom således til at bo tæt ved sin gamle svigermor på Store Diernæs. På Sødergård boede han til sin død, og hans efterslægt bor der stadig.
 
Fæstebrev til Thomas Poulsen i Søndergård Hundborg.
 
TP Søndergård og underskrevne Lorentz Chirtsina Schiøn. til Råsted og hermed til stede, at have Stæd og Fæst ligesom jeg herved stæder og Bortfæster til velagt Bahre Mand Thomas Poulsen Søe. Een mig tilhørende gård i Hundborg Sogn og Bye. Søndergård Hartkorn 9 tdr. 2 skp. 0 fj. skal bemeldte Thomas POulsen i Livstid og ingen andre Nyde Bruge og i fæste beholde alle den tilliggende Eiendeomme samt besætning derudi ligesom den forefindes, og ligesom det i følge Kongelige Anordninger bør følge samme og ald anden tilligende som han tilligeer op af den tidds tillagt haver på efterfølgende Conditioner Nemlig.
 
1. Betaler og erlægger Fæsteren til Rætte tid og Sted alle Kongelige skatter som nu ere eller herefter allernådisgst påbudes Vorder af Stædet, sig og familie, ligesom og betale det til Hosbonden Promte inden hvert Års Martini udi Landgilde og ........ 20 RDL Skriver Tyve Rixdaler samt at forrete Årlige 2de Strand ..... eller og nogle andre amåe Kiørsler når og lige spom det af Hosbonden forlanges.___
 
2. Holder hand stædets Huuuse og Bygning at bebygge og forbedrer og alle tider at vedligeholde under lovlig Brug og Dyrkning intet til upligt bruge eller Bruge lader ligesom og intet deraf at borlei._______
 
3. At lade sig Hands Kongel: Maistæts: Lov og Forordninger være efterrettelig, samt at være mig som hands Hosbonde og midt viste Bud hørig og lydig for såvidt som vedkommer og som en god fæstebonde hør og bør, alt forestående under dette sit Fæstebevis forbyrdelse af efterkomme. Datum Råstrup 6 janu. 1777 C. Schiønning.
 
Lielydende Orginal fæstebrev haver iej underskrevet fra ovennævnte modtaget, som jeg herved forbinder mig i et og alt ubrødelig skal holde og efterleve. Datum ut Supra Thomas PovelsenHan var født i Tilsted. Moderen Kirsten Pedersdatter, faderen ukendt. Hun blev senere gift med Jens Andersen der døde i 1743. I skiftet efter ham optræder TP. på Momtoft, enkens ælste søn, som hendes lavværge. Hvor han har været ganske ung vides ikke , men i 1732 bliver han gift i Vang med Mette Madsdatter. TP. bliver efter Mette Madsdatters død gift igen i Tvorup med Maren Pederdatter Wadskier, datter af Peder Christensen Wadskier på store Diernes og Maren Anderdatter. Det var et ret fornemt parti, og derved kom han ind i storbønders kreds. Ejer af Store Diernes var Poul Jensen Tøfting i store Tøfting, Øster VAndet Sogn en gammel storbondegård. Han var beslægtet med Maren Andersdatter, og det var måske på den baggrund at hendes mand købet Store Diernæs. Det forhold , at en mand købte gårde og satte familiemedlemmer ind i dem var almindelig. Maren Anderdatter blev efter Peder Wadskiers død 1727 gm. Niels Nielsen Munk og de boede på Store Diernæs til deres død. En datter af 1. ægteskab Amren pedersdatter Wadskier der var født 1719 på gården blev TP anden kone. Et års tid efter giftemålet må de være flyttet fra Momtoft, som Poul Jensen Tøfting købte i 1742, og som han overlod i fæste til sin kvindelige slægtnings mand i oevrenstemmelse med gammel skik og stærke sammenhold i familien.
 
Her må de have boet indtil TP købte Sø i 1749. Poul Jensen Tøfting hjalp ham med at købe Sø og Sø mølle ved at låne ham hele købesummen 500 RDL. men penge havde han nok af. Han havde vel også Momtoft haft gode erfaringer med hensyn til besvogrede og måske har Maren Pedersdater Wadskiers spillet en væsentlig rolle. Hun var af en særdeles handlekraftig slægt , hvori kvinderne ofte syntes være ledende.
 
På Sø må de fletse af børnene være født, men den første kirkebog i Sejerslev begynder først i 1760 så børnenes dåb kan ikke findes indført .Han solgte Sø i 1763 så ingen af hans børn af sidste ægteskab kom til at bo på Mors. Handelsprisen var nu 800 Rdl. da han solgte til Laurits Ammitzbøl, hvilket må siges at have været en særdeles god forretning. Han købte så Søndergård i Hundborg, nabosogn til Tvorup sogn, og kom således til at bo tæt ved sin gamle svigermor på Store Diernæs. På Sødergård boede han til sin død, og hans efterslægt bor der stadig.
 
Fæstebrev til Thomas Poulsen i Søndergård Hundborg.
 
TP Søndergård og underskrevne Lorentz Chirtsina Schiøn. til Råsted og hermed til stede, at have Stæd og Fæst ligesom jeg herved stæder og Bortfæster til velagt Bahre Mand Thomas Poulsen Søe. Een mig tilhørende gård i Hundborg Sogn og Bye. Søndergård Hartkorn 9 tdr. 2 skp. 0 fj. skal bemeldte Thomas POulsen i Livstid og ingen andre Nyde Bruge og i fæste beholde alle den tilliggende Eiendeomme samt besætning derudi ligesom den forefindes, og ligesom det i følge Kongelige Anordninger bør følge samme og ald anden tilligende som han tilligeer op af den tidds tillagt haver på efterfølgende Conditioner Nemlig.
 
1. Betaler og erlægger Fæsteren til Rætte tid og Sted alle Kongelige skatter som nu ere eller herefter allernådisgst påbudes Vorder af Stædet, sig og familie, ligesom og betale det til Hosbonden Promte inden hvert Års Martini udi Landgilde og ........ 20 RDL Skriver Tyve Rixdaler samt at forrete Årlige 2de Strand ..... eller og nogle andre amåe Kiørsler når og lige spom det af Hosbonden forlanges.___
 
2. Holder hand stædets Huse og Bygning at bebygge og forbedrer og alle tider at vedligeholde under lovlig Brug og Dyrkning intet til upligt bruge eller Bruge lader ligesom og intet deraf at borlei._______
 
3. At lade sig Hands Kongel: Maistæts: Lov og Forordninger være efterrettelig, samt at være mig som hands Hosbonde og midt viste Bud hørig og lydig for såvidt som vedkommer og som en god fæstebonde hør og bør, alt forestående under dette sit Fæstebevis forbyrdelse af efterkomme. Datum Råstrup 6 janu. 1777 C. Schiønning.
 
Lielydende Orginal fæstebrev haver iej underskrevet fra ovennævnte modtaget, som jeg herved forbinder mig i et og alt ubrødelig skal holde og efterleve. Datum ut Supra Thomas Povelsen

Siderne er lavet den 17-feb-2014 med GEDHTanc Version 2.37.6   © 2006