Oplysninger om Christen Jellesen Huas

Kildehenvisninger
1. [Født: Ca. 1600 i Skinnerup Sogn, Hillerslev Herred, Thisted Amt]
- kilde: Titel: Dorthe Vestergaards Hjemmeside - http://www.123hjemmeside.dk/dortevestergaard/4911121 , i arkivet:
- kilde: Titel: Preben og Per Gravgaard Kristensens Hjemmeside - http://pgk.dyndns.dk/
2. [Død: Efter 1661]
- kilde: Titel: Dorthe Vestergaards Hjemmeside - http://www.123hjemmeside.dk/dortevestergaard/4911121 , i arkivet:
- kilde: Titel: Preben og Per Gravgaard Kristensens Hjemmeside - http://www.gravgaard-kristensen.dk
Biografi 
Preben og Per Gravgaard Kristensens Hjemmeside - http://pgk.dyndns.dk/
 
Af en jordebog over Ørum gods fremgaar det, at han var fæstebonde i Skinnerup, hvor han i aarlige afgifter betalte 1 td. havre.
I skattemandtalslisterne fra aar 1600 optræder en Jelle Christensen i Ørum len, og det maa antages, at denne var far til vor Christen Jelle sen Hvas, hvis farfars far iøvrigt maa have været den Jelle Christensen, der 1568 i en indberetning fra sognekapellanen for Skinnerup nævnes som fæster af den ene af de tre gaarde i Skinnerup, som afdøde Ludvig Muncks enke Anne Lycke var ejer af. løvrigt er det gamle mandsnavn Jelle eller Jelluf en jydsk diftongeret sideform til navnet Eilard, og i det nordlige Jylland kendes navnet tilbage til midten af 14-hundredtallet. Det kan imidlertid undre, at hverken Christen Jellesen Hvas's formodede far eller oldefar brugte tilnavnet Hvas. Der kan derfor være tale om, at Christen Jellesen Hvas har været i tjeneste hos lensmanden paa Ørum Slot Christoffer Hvas og derfor senere har faaet hægtet dette tilnavn paa sig, og en anden mulighed er, at han paa mødrene side har været en efterkommer efter lensmandens faster Anne Hvas, der nævnes senest 1586 og som da levede i med en borger ved navn Christen Lauritsen i Grenaa. Mest sandsyn ligt er det dog nok, at der bestaar et slægtsskab mellem Christen Jel Hvas og byfoged Las Hvas i Thisted, der nævnes her i 1590, og som antagelig var en ætling af den Mathias Hvas, der levede 1422 i Thisted. Der var paa de tider en nær forbindelse mellem Thisted og Skinnerup, idet Skinnerup var et kapellani under købstaden, hvis mest fremtrædende folk af raadsaristokratiet uafbrudt stod faddere ved Skinnerup-folkenes børns daab.Preben og Per Gravgaard Kristensens Hjemmeside - http://www.gravgaard-kristensen.dk
 
Af en jordebog over Ørum gods fremgaar det, at han var fæstebonde i Skinnerup, hvor han i aarlige afgifter betalte 1 td. havre.
I skattemandtalslisterne fra aar 1600 optræder en Jelle Christensen i Ørum len, og det maa antages, at denne var far til vor Christen Jellesen Hvas, hvis farfars far iøvrigt maa have været den Jelle Christensen, der 1568 i en indberetning fra sognekapellanen for Skinnerup nævnes som fæster af den ene af de tre gaarde i Skinnerup, som afdøde Ludvig Muncks enke Anne Lycke var ejer af. løvrigt er det gamle mandsnavn Jelle eller Jelluf en jydsk diftongeret sideform til navnet Eilard, og i det nordlige Jylland kendes navnet tilbage til midten af 14-hundredtallet. Det kan imidlertid undre, at hverken Christen Jellesen Hvas's formodede far eller oldefar brugte tilnavnet Hvas. Der kan derfor være tale om, at Christen Jellesen Hvas har været i tjeneste hos lensmanden paa Ørum Slot Christoffer Hvas og derfor senere har faaet hægtet dette tilnavn paa sig, og en anden mulighed er, at han paa mødrene side har været en efterkommer efter lensmandens faster Anne Hvas, der nævnes senest 1586 og som da levede i med en borger ved navn Christen Lauritsen i Grenaa. Mest sandsyn ligt er det dog nok, at der bestaar et slægtsskab mellem Christen Jel Hvas og byfoged Las Hvas i Thisted, der nævnes her i 1590, og som antagelig var en ætling af den Mathias Hvas, der levede 1422 i Thisted. Der var paa de tider en nær forbindelse mellem Thisted og Skinnerup, idet Skinnerup var et kapellani under købstaden, hvis mest fremtrædende folk af raadsaristokratiet uafbrudt stod faddere ved Skinnerup-folkenes børns daab.

Siderne er lavet den 17-feb-2014 med GEDHTanc Version 2.37.6   © 2006