Oplysninger om Jens Ettrup Andersen

Kildehenvisninger
1. [Født: 1 dec 1895 i Helligsø Sogn, Refs herred, Thisted Amt]
- kilde: Titel: Slægtsbog for Ole Christian Andersen, Dansk Slægtsforskning, Fredericia , i arkivet:
2. [Døbt: 26 dec 1895 i Helligsø Kirke, Refs Herred, Thisted Amt]
- kilde: Titel: Flemming Bachs Hjemmeside - http://www.klitstien20.dk - Jettes Aner , i arkivet:
3. [Død: 29 mar 1986 i Hurup Sogn, Refs Herred, Thisted Amt]
- kilde: Titel: Flemming Bachs Hjemmeside - http://www.klitstien20.dk - Jettes Aner , i arkivet:
4. [Begravet: 2 apr 1986 i Hurup Kirkegård, Refs Herred, Thisted Amt]
- kilde: Titel: Flemming Bachs Hjemmeside - http://www.klitstien20.dk - Jettes Aner , i arkivet:
Biografi 
Flemming Bachs Hjemmeside - http://www.klitstien20.dk - Jettes Aner
 
Jens gik i skole i Hassing samt i Villerslev. Han blev uddannet ved landbruget, aftjente 1917 sin værnepligt i Aarhus, gik efter giftemålet ud som daglejer og boede de første par år ved Brunkær Mose, hvorefter han købte en ejendom på 11 tdr. sædeland i Villerslev; tilkøbte senere ialt 13 tdr. sædeland og drev Ejendommen, der fik navnet "Granly", indtil 1958, da han afstod den til svigersønnen Hans Chr. Larsen og flyttede til Hurup. Han var en lang årrække opkræver for den lokale Sygekasse.
 
Om tiden efter Giftermaa1et fortæller Jens Ettrup Andersen: I 1920 købte jeg et lille hus med Straatag nede i Brunkær Mose til en Pris 725 kr. I huset var der en Forgang med Teglstensgulv, en lille Stue, hvori der var Bræddegulv samt et meget lille Køkken med Lergulv og et Bryggers med Kampe Til huset hørte en lille Have, og der var ogsaa lidt Jord til, saa vi kunde have Høns, samt efter at vi havde bygget et Baghus også et par Geder.Jeg gik ud som Daglejer paa forskellige Gaarde paa Egnen og tjente herved 5 kr. om dagen, men om Vinteren, naar der ikke var andet Arbejde at faa, gik jeg ned til Uhrbrand, hvor jeg fik 1 kr. om Dagen; det var jo lidt, men saa fik vi baade Kartofler og Flæsk, naar vi manglede noget, og naar de bryggede Øl, tømte de Ankeret, og vi fik det sidste. Vi havde lidt Røgeri, saa vore Venner og Naboer kom til os med det Kød, der skulde i røg, og det gik ogsaa godt den første Tid, men den Dag, vores ældste Søn skulde i Kirke, gik der Ild i Soden; det var et frygteligt Syn. Vores Nabo, Johannes Madsen, kom og hjalp os med at faa ilden slukket, og der skete ikke noget særligt; kødet faldt ned, men tog ikke mere skade, end at det kunde bruges, og vi naaede da ogsaa at faa vores dreng døbt. Aaret efter fik vi en lille pige, og nu blev vi for mange i den lille hytte; jeg gik da ned til uhrbrand for at faa ham til sammen med nogle andre at hjælpe os, saa vi kunde faa et større Hus. Vi fik løfter om den fornødne hjælp, saa efter at have solgt huset til "bitte" Laust i Brunkær for 550 kr, købte vi til en pris af 8.650 Kr, ude ved Irupskov et gammelt straatækt hus, som senere kom til at hedde Granly. Der var en besætning paa 2 Køer, 1 Kvie, 1 Tyr, 2 Svin og l Hest, som hed Musse, samt en hel del høns, og da vi ogsaa fik hønsene med fra Brunkær, blev der jo en ret stor flok. De lagde mange æg, og det var dej at kunne gaa til købmanden med en fyldt kurv.
Jeg blev ved med at gaa ud paa arbejde; men det derhjemme skulde jo ogsaa passes, saa jeg maatte arbejde lidt om morgenen, inden jeg tog af Sted, samt om aftenen, naar jeg kom hjem.Mælkekusken kom ikke saa langt ud den gang, saa vi skulde helt øst til Hørdumvej med mælken, og det var langt, men vi skulde jo have den med, for ellers fik vi ingen mælk til dyrene og ingen penge; dem var der jo iøvrigt ikke mange af den gang.
Tiden gik, og børneflokken blev efterhaanden stor. Jeg maatte stadigvæk tage ud paa arbejde, og jeg var da en tid med en tærskemaskine som presse hvorefter jeg blevilægger ved den samme maskine; det var lange dage med slid og slæb, men da var jeg jo ung.
I 1933 kom der en Oktoberstorm, som nær havde taget huset med. Taget blev løftet og vinduerne slaaet ind; heldigvis varede det ikke ret længe, men huset havde da taget skade, saa vi maatte have det bygget om. Jeg maatte nu paany ud at spørge, om de, som tidligere havde hjulpet os, vilde hjælpe os igen, og det vilde de. Een hentede sten, en anden grus, og en tredie var villig til at hente sand, alle som en var de villige. Vi fik saa Murermester Søndergaard i Hørdum og Tømrermester Larsen i Hassing til at bygge huset om for os. Efter nogle aars Forløb købte vi 6 tdr. Sædeland af P.Pedersen i Sva1gaard for 2.500 kr., og derefter byggede vi til laden, hvor der nu var blevet for lidt Plads.
Saa kom Krigen med Tyskernes Besættelse af Danmark fra 9. April 1940
til 5. Maj 1945; det var haarde tider, særligt for os smaafo1k.
Der kom rationeringskort paa saavel tøj som fødevarer; Kaffe kunde vi ikke faa, saa
vi maatte brænde Byg, og vi var jo 11 til daglig, saa der skulde meget til.
En tid kunde vi kun faa en Æske tændstikker af gangen; salt var det ogsaa
galt med, og naar vi skulde have slagtet en gris, maatte vi først til køb for at høre, om vi kunne faa salt, for ellers kunde vi jo ikke slagte grisen. Hvedemel kunde vi he11er ikke faa nok af, saa vi lavede Bygmel, men der blev nu ikke saa godt brød af det, som vi var vant til. Værst var det næsten med tøjet, og det kunde vi jo ikke selv fremstille, ud over noget strikkegarn af hjemmespundet uld; men her var det os en stor hjælp at vi var saa mange. Efter krigen blev der jo igen bedre tider, og alting blev normalt. Vi købte senere mere jord, saa der ialt blev 25 tdr. sædeland til ejendommen.
Tiden gik, børnene blev store, kom ud at tjene og blev efterhaanden gift. Vi solgte da i 1958 Granly til vor datter og svigersøn for en pris af 74.000 kr. og flyttede her til Hurup, hvor vi købte hus i Ashøjgade.

Siderne er lavet den 17-feb-2014 med GEDHTanc Version 2.37.6   © 2006